fbpx

7 idees per gaudir del cap de setmana (22-24 de febrer de 2019)

Aquest cap de setmana no et quedis a casa, et presentem un recull de propostes per gaudir de la família amb idees per a petits i grans.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

1- Fira de l'Aixada de Manresa

La Fira de l’Aixada és un Mercat Medieval que commemora el passat de la capital del Bages i pretén transportar al visitant en ple segle XIV.

La Festa de la Llum, que se celebra el 21 de febrer, rememora el misteri segons el qual, ara fa uns 650 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme. D’aquesta manera es resolia el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa.

Aigua i llum són els símbols d’aquesta festa que, els darrers anys, s’ha renovat de manera impressionant amb l’organització de la Fira de l’Aixada. En aquesta festa, que se celebra el dissabte i diumenge a l’entorn de la Festa de la Llum, el barri antic de Manresa s’omple d’artesans, mestres d’antics oficis que fan demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements i atraccions del repertori medieval. Els carrers plens de bullici, ambientats i engalanats com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, les olors i la música d’altre temps transporten el visitant al cor mateix d’una festa popular molt viva, plena d’activitats, per a nens i per a grans, i amb sorpreses constants.

Data: 23 i 24 de febrer de 2019

Horari: de 10 a 21h

Lloc: Manresa, Bages. Diferents localitzacions

Foto: @joantriasva

Webwww.aixada.cat

2- Festa del Brut i la Bruta

La història de la festa del Brut i la Bruta té el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras. Aquesta antiga celebració està documentada, al menys, des de mitjans del segle XVIII. Després de la seva desaparició, degut a la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme, es recuperà el 1990.

Antigament, en el dia de Dijous Llorder, pels carrers i places de Torà, passaven les comparses de la Llordera. La primera comparsa era la del Bonic i la Bonica, dos donzells de posat seriós i vestits amb bones robes. Com a contrapunt, trobaven el Brut i la Bruta, dos donzells que anaven pengi’m penja’m i vestits de calderer i filadora. El Bonic i la Bonica, al arribar als punts principals de la vila, dansaven d’una forma acurada al so d’un violí. Mentrestant, el Brut i la Bruta, els hi feien la guitza i ballaven de qualsevol manera al seu voltant.

La festa del Brut i la Bruta actual, arrenca amb el pregó precedit per una trabucada de gala com a crida. En el pregó es fa mofa dels temes locals i d’actualitat. Un cop acabat, el Bonic i la Bonica inicien el seguici amb un primer ball de gala al so dels violins i sense la intervenció burleta del Brut i la Bruta. Tot seguit, es fan els balls propis de cada gegant, iniciant així la rua pels carrers i parant a cada plaça per fer el ball pla de Torà. Al finalitzar la rua, es duu a terme una botifarrada popular amb entrepans de botifarra negre.

Data: 23 i 24 de febrer de 2019

Horari: consulta la programació

Lloc: Torà, la Segarra. Diferents localitzacions

Foto: @xavidetora

Webwww.brutibruta.com

3- Festa del Trinxat

El proper dissabte 23 de febrer Puigcerdà acollirà la 24ena edició de la Festa del Trinxat, principal mostra gastronòmica de la comarca i una cita obligada pels amants de la cuina cerdana.

La Festa del Trinxat ha esdevingut una trobada multitudinària, on anualment assisteixen un miler de comensals, provinents principalment de Puigcerdà, la Cerdanya, Catalunya, França i Andorra i que gaudeixen d’un sopar de gala que serveix d’aparador de la gastronomia local, amb el seu plat més reconegut –el trinxat– com a protagonista.

Igualment aquesta cita gastronòmica pretén posar en valor els productes de la terra. En aquest sentit els productes de Km0 hi seran ben presents no només amb la col d’hivern al capdavant (col tocada pel fred) i que serà íntegrament de producció ecològica, sinó també amb les trumfes (que és com s’anomenen les patates a la Cerdanya), els formatges, els embotits, o la vedella km0 que conformarà el segon plat del menú.

Data: 23 de febrer de 2019

Horari: 21h

Lloc: Poliesportiu de Puigcerdà, la Cerdanya

Webwww.puigcerda.cat/gaudeix/on-dormir-i-menjar/esdeveniments-gastronomics/festa-del-trinxat-1

4- Animac - Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya

ANIMAC és una mostra internacional de cinema d’animació que es celebra a Lleida des de l’any 1996. Animac s’ha convertit en un festival internacional especialitzat que és punt de referència en la creació, les noves tècniques cinematogràfiques i les noves formes de creació. Una mostra no competitiva, oberta a tot l’univers animat, destacant especialment aquelles realitzacions que relacionen l’animació amb altres disciplines artístiques.

Data: Del 21 al 24 de febrer de 2019

Horari: consulta la programació

Lloc: Lleida, Segrià. Diferents localitzacions.

Webwww.animac.cat

5- L'escala, Vila del Llibre

Una Vila del Llibre és un espai que atorga protagonisme al llibre i a tot l’imaginari que hi ha al seu voltant per dinamitzar de manera sostenible el territori. La Vila del Llibre de l’Escala forma part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, juntament amb Bellprat, Cervera, Montblanc i la Pobla de Segur. Una vegada l’any celebra el seu festival literari, una gran trobada amb un mercat d’editors independents, llibreries de vell, llibres d’artista, exposicions, tallers, recitals de poesia i activitats infantils, entre altres propostes, pensades per convertir el ciutadà en lector d’un país en clau de lletres.

Data: Del 22 al 24 de febrer de 2019

Horari: consulta la programació

Lloc: L’Escala, Alt Empordà. Diferents localitzacions.

Webwww.viladelllibre.cat

6- XXIV Festa de la Carxofa d’Amposta

Aquesta festa és un esdeveniment gastronòmic que reivindica un producte de les nostres terres com és la carxofa mitjançant diversos plats elaborats pels restaurants que hi participen i també amb la realització d’un dinar popular.

Data: 24 de febrer de 2019

Horari: A partir de les 12h

Lloc: Pavelló 1 d’octubre, Amposta, Montsià.

Webwww.turismeamposta.cat/xxiv-festa-de-la-carxofa/

7- Fineart Igualada

FineArt Igualada és un esdeveniment de fotografia que compta amb les obres de fotògrafs d’arreu del món. Les exposicions es reparteixen per diverses sales de mostres fotogràfiques efímeres.

FineArt Igualada s’ha consolidat com un referent en els circuits fotogràfics a nivell estatal. Aquesta iniciativa va sorgir l’any 2012 de la mà de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada i l’Ajuntament d’Igualada. L’objectiu principal de FineArt és el d’apropar la fotografia a tots els públics, dinamitzar els locals on es duen a terme les exposicions i obrir Igualada com a ciutat fotogràfica i de disseny.

Es tracta de mostrar, durant vint-i-quatre dies, els espais de la ciutat d’Igualada amb fotògrafs d’arreu del món, escoles de fotografia i aficionats. Juntament amb la mostra fotogràfica s’organitzen activitats culturals entorn de la temàtica: xerrades, taules rodones, visites guiades i tallers per a adults i nens.

Els espais d’exposició són molt variats: escoles, el mercat municipal, equipaments municipals i/o culturals, antigues fàbriques i locals que actualment es troben desocupats. Durant els dies de FineArt es transformen en espais efímers on s’exposen les obres. L’esdeveniment s’emmarca en l’estratègia global de l’Ajuntament d’Igualada per a la dinamització dels locals i l’activitat al centre mitjançant la cultura i la promoció del disseny i l’arquitectura industrial local.

Data: Del 22 de febrer al 17 de març de 2019

Horari: consulta la programació

Lloc: Igualada, Anoia. Diferents espais.

Foto: Ignasi Marroyo

Webwww.fineartigualada.cat