fbpx

Catifes de flors a Arbúcies 2019

La tradició de les catifes de flors del Corpus Cristí és molt estesa. Per descomptat, hi ha cada vegada més llocs famosos a Catalunya on es poden veure aquestes obres d’art.

Autora del text i fotografies del post: Raphaela Woerle  (@abseitsderramblas)

Un d’aquests pobles que manté la tradició cada any és Arbúcies, un poble tranquil a la serra del Montseny. La festa es coneix com “Els Enramades” i se celebra el diumenge anterior al Corpus Cristí. El nom “Enramades” deriva de les corones i arcs florals de rametes fresques amb les quals se celebrava originalment. Els alisos, freixes i avellaners estaven i estan lligats a l’entrada de la casa com a adorns o penjats com a garlandes als carrers.

Les catifes de flors han complementat el festival al llarg del temps. Els principals carrers del poble estan cobertes de catifes de pètals amb diversos motius. Entre ells poden ser catifes de cor artístic, però també escenes de la vida quotidiana. L’atenció al detall és particularment notable. Cada carrer dissenya el seu propi motiu i això es manté en secret per endavant als veïns, ja que els carrers competeixen entre si i el carrer amb la idea més bella és premiada al final.

És una festa de llarga tradició. “Les Enramades” s’esmenta per primera vegada en un document en l’arxiu municipal del 21 de juny de 1589, en el qual s’informa de la pròxima Festa del Corpus Cristí d’Arbúcies i de les preparacions que es van efectuar per a la seva celebració. Lamentablement, aquesta primera vegada que s’informa està relacionat amb un accident. Durant les preparacions, un dels treballadors va resultar ferit de mort quan es va erigir un pi en la plaça del mercat, que va ser decorat solemnement amb arracades de flors, però va caure quan es va erigir, matant al treballador.

El dissabte, els actes comencen amb la instal·lació del campament de l’exèrcit francès, el mercat obre els seus llocs i a la tarda el monument del timbaler és escenari d’un homenatge amb els trets dels trabucaires i la col·locació d’una corona de flors. A la tarda, colles de percussió passejaran pels carrers de Bruc per a animar l’ambient i retre homenatge al seu company, el timbaler.

Després de gairebé 500 anys d’història, va arribar el moment que la festa fos declarada festa tradicional d’interès nacional en 1999. Cada any, Arbúcies registra al voltant de 30.000 visitants quan es col·loquen les catifes. El diumenge anterior al Corpus Cristí, les festivitats comencen amb el Concurs de Catifes de Flores. Aquest any el programa s’ampliarà als caps de setmana següents fins a Sant Joan i se celebraran concerts, es ballaran sardanes, es faran botifarrades i s’oferirà un acolorit programa d’activitats per a tota la família.

 

Tota la informació important es pot trobar en la pàgina web oficial d’Arbúcies

https://www.enramades.net/ca/programaci-enramades-2019.html

ACADÈMIA DC

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable

Curs online
d’Openshot