El Priorat inspira

Anar al Priorat, és obrir una finestra a un món de calma, de tranquil·litat, de poesia, d’inspiració..

Text i fotografies: @mrosafarreg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Al Priorat sempre s’hi torna perquè cada petjada és un cúmul de sentiments inoblidables que inevitablement et lliguen per sempre més a la seva terra.

La gent és amable, el ritme es suau, els pobles de postal, la gastronomia convida a entaular-se una llarga estona i la poesia visual dels seus paisatges t’atrapa i et fa sentir una felicitat desconeguda. És terra de calor i de fred, de fantàstics olis, de llicorella, pissarra i argila, de boscos, de muntanya, de llum, de sol i pluja, de terrasses i feixes de ceps interminables que dibuixen les millors orografies en uns indrets que no son fàcils ni amables per treballar, però que la seva personalitat els fa únics.

El Priorat és una comarca a cavall entre el Baix Camp i les Terres de l’Ebre amb una superfície de 496’6 km2 i una població de 9971 habitants. La seva economia es basa principalment en les vinyes perquè la seva terra de llicorella dona uns vins de molt grau alcohòlic i d’alta qualitat, però amb una producció limitada.

El Priorat és a prop

El Priorat el tinc a una hora de camí de Vilafranca, per tant, és una magnífica excusa per tornar-hi sovint, desconnectar i ser feliç unes hores o uns dies per conèixer amb calma els diferents pobles, indrets, camins, dreceres i captar fotogràficament tanta natura extraordinària.

Territori

Infinitat de grans i petits cellers et donen contínuament la benvinguda al territori, on és obligat fer una visita i tastar els
vins, fruit dels seus esforços. La gent del Priorat sent i viu profundament la seva terra com la millor que els ha tocat viure i t’ho expliquen amb la passió i l’orgull de sentir-se part d’un espai que ha fet i segueix fent un gran esforç per obtenir la millor qualitat del que elaboren, ja sigui l’or líquid dels magnífics olis o dels vins de prestigi que produeixen, que son un autèntic tresor.

Dues D.O. conviuen al Priorat

Al Priorat conviuen dues D.O.: la de Montsant i la del Priorat.

D.O. Montsant nascuda el 2002, s’estén per 16 municipis, la majoria del Priorat i alguns de la Ribera d’Ebre i la integren més de 60 bodegues.

D.O.Q. Priorat neix el 1954 integrada per 9 poblacions, dividida en dotze zones vitivinícoles i un total de 109 bodegues i és la única DO de Catalunya amb la màxima certificació DO Qualificada.

Els vins acollits a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, estan considerats entre els més famosos del món.

La meva recomanació

Us recomanaré el meu viatge fotogràfic de dos dies i mig.

Aneu directament a Falset, la capital de la comarca, de 2800 habitants, per tant un indret tranquil on tot es proper. Està situat al centre
de la Conca del riu Siurana, dins de la província de Tarragona.

Falset

Just al arribar, des de dalt d’un turó, hi ha una magnífica foto amb Falset als peus.
La meva escapada va ser entre setmana i la recomano a tothom.

A Falset podreu visitar la Cooperativa Agrícola, una de les Catedrals del Vi i ubicada en un edifici modernista construït el 1919 per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.

És un dels cellers més representatius de Catalunya.

També la Plaça de la Quartera que està voltada d’antics porxos i és una de les poques de Catalunya construïda en pendent, L’Església arxiprestal de Santa Maria, La Font del Batlle, etc.

Les hores en aquesta població son tranquil·les i relaxants, però per mi el més interessant és sortir de Falset i fer una o més rutes.

Allotjament

En el meu cas, em vaig allotjar a l’Hostal Sport, al bell mig del poble i un lloc de referència. En aquest indret familiar amb història des del 1923 i només 28 habitacions plenes d’un enant
molt femení i cuidat, amb infinitat de bons serveis, de racons molt acurats, de sales de reunions, de menjadors de diferents mides, d’espais de descans on poder llegir o simplement deixar córrer la imaginació mentre observes els seus jardins privats plens de flors i vegetació on sembla que el temps s’atura.

L’hotel té molts espais i és gran, però la sensació és d’intimitat.

Gastronomia

Tenen un excel·lent servei i una magnífica gastronomia amb una cuina acurada i de proximitat, postres artesans i una amplia carta amb més de 200 excel·lents vins i caves on poder triar abastament de les dues D.O. Un lloc càlid on poder fer “parada i fonda” i alhora trobar-se com a casa.

Vàrem fer-hi el dinar del primer dia.
Primer un bon vermut de Cooperativa Falset Marçà (DO Montsant), desprès uns boníssims bunyols de bacallà, amanida de magrana, bacallà amb mongetes del ganxet i un melós de vedella per sucar-hi pa.
Sorbets i gelat de postres i vi del Celler del Masroig “Les Sorts Sycar” (DO Montsant).

A la terrassa de l’hotel

Al capvespre, passar una bona estona a la terrassa també es una bona idea, tastant un magnífic pa de coca amb llonganissa, pernil de gla, formatge de cabra o unes croquetes, un bon vi, la brisa fresca i una bona conversa fa que no et moguis durant una llarga estona.

Al passar la gent et saluda com si et conegués de tota la vida.
Les atencions del personal son familiars i properes, sempre amb un somriure i procurant que et sentis còmode en un indret forani.

Habitacions

Un magnífic descans en una preciosa habitació exterior molt gran i cuidada de petits detalls i un fantàstic i ampli bany van fomentar un descans absolut.

Esmorzar

L’endemà, un extens i variat esmorzar de forquilla i ganivet on poder triar per a qualsevol paladar exigent.
Va ser la millor elecció per passar-hi dos dies i sobre tot per tornar-hi.
L’Hotel també pot aconsellar les millors rutes enoturístiques que es poden realitzar, ja que les propostes son infinites, tote pensades perquè el visitant senti la terra, els vins i el paisatge com a una bona part del seu viatge.

Una cosa important: no hi ha problemes d’aparcament al carrer i si cal, l’hotel ofereix un pàrquing privat.
L’Hotel-Hostal Sport té el Premi Enoturisme Catalunya al millor allotjament enoturístic del país.

Rutes

En el meu cas, la ruta del primer dia va ser des de Falset cap a Gratallops, Lloar, La Vilella Baixa, La Bisbal de Falset i retorn.

El segon dia va ser amb pluja però el paisatge també el vaig poder gaudir d’una forma diferent ja que no sempre hi ha l’oportunitat de poder captar les vinyes i la terra de pissarra humida i la boira sobre les muntanyes al final de la primavera. La ruta del segon dia va ser: Falset, Gratallops, La Vilella Baixa, La Vilella Alta per acabar a Escaladei, amb l’objectiu de visitar el Celler.

Moltes parades pel camí per a poder fotografiar indrets infinits de vinyes penjades en marges i terrasses insòlites o captar les façanes de cellers moderns o clàssics situats en espais impossibles.
El Priorat per mi és això, calma, perdre’s, descobrir, captar i gaudir. Acostumada que al Penedès es tot tant pla, quan visites el Priorat te’n adones que la gent ha d’estar molt orgullosa del que han sigut capaços de tirar endavant en tots aquests anys.

Celler Escala Dei

A part de gaudir d’un bon allotjament, de poder fotografiar les vinyes de primavera i de passar dos dies tranquil·lament, un dels meus objectius va ser la visita al Celler Escala Dei, indret que depèn de La Morera del Montsant, al bressol del Priorat i conèixer alhora unes vinyes d’alçada molt singulars, situades en sol de llicorella i argila. Allà on va començar tot.

Espai de seixanta hectàrees –de garnatxa i de carinyena, principalment– repartides en 42 finques de parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar, fa que siguin algunes de les vinyes de més alçada del Priorat de terres de pissarra, calcàries i d’argila.
Des del 1194 en que es va fundar la Cartoixa amb cartoixans arribats de la Provença, no serà fins el 1263 en que els monjos adquireixen terres i s’interessen per conrear-les. Però és el 1884  quan la Cartoixa i les terres son subhastades i passen a mans de cinc famílies propietàries que fundaran la Societat Agrícola La Unió, origen dels actuals Cellers Scala Dei.

El 1878 surten al mercat les primeres ampolles de vi del Priorat del Celler Scala Dei, reivindicant el territori i aconseguint una Medalla d’Or a l’Exposició Universal de París i el 1888 la tornen a guanyar a l’Exposició Universal de Barcelona.

El 1954 neix la D.O.Priorat, fundació que s’ha retardat degut a la Guerra Civil.
El 1974 el Celler es refunda i posa en marxa una ambiciosa campanya de publicitat.

El Celler està situat en un entorn molt agradable, amb veïns propers que formen un petit nucli i que ocupen unes cases
unifamiliars només habitades els caps de setmana, per tant el lloc es molt tranquil. A la plaça hi ha un bar, un restaurant i l’accés al Celler. Segons aquests petits negocis, es massa tranquil…
Com que plou força ens hem de refugiar a la botiga que és molt moderna i atractiva on es pot comprar infinitat d’objectes i vins del Celler. La visita la fem acompanyats del Dani Jiménez, un enòleg emprenedor de Falset que ens fa un recorregut tranquil pel celler i en explica la terra i la història d’Escaladei i la seva Cartoixa.

Finalment un tast de tres magnífics vins ens fan oblidar que a fora fa fred, plou i el dia es trist tot i ser el mes de juny.

La Cartoixa d’Escaladei

Ens explica també, que els monjos de l’Ordre de la Cartoixa varen construir el monestir i fundaren així la primera cartoixa de la Península Ibèrica. Varen escollir aquest singular indret, protegit per la Serra Major de Montsant, on un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom Escaladei o “escala de Déu”.

La Cartoixa d’Escaladei és una visita obligada per fer un viatge als orígens del Priorat.

 

Tornada

Desprès de dos dies intensos toca tornar a casa, sota la pluja d’un dia trist i amb molta boira, que fa que les vinyes adquireixin una dimensió espectacular, amb uns colors nets i bonics tant la terra com els pàmpols de primavera.

Retorn al Priorat

Una setmana desprès després, he tornat al Priorat per unes hores a fer fotos. M’he decidit a última hora, però hi he passat tota una tarda, que per mi és la millor hora per captar el capvespre sobre les vinyes.

La ruta ha sigut Falset, Marçà i la singular Capçanes per acabar a Bellmunt del Priorat un poble d’antiga tradició minera. La Cooperativa Agrícola fou fundada l’any 1917 i agrupa la totalitat de pagesos del poble.
Tot aquest recorregut forma un paisatge de vinyes, oliveres, ametllers i avellaners.

He passat a saludar a la gent de l’Hotel Hostal Sport que tant be em varen tractar i he tornar amb la satisfacció de tornar a sentir emocions per unes hores.

Per acabar, una definició de Henry Swinburne: 
al 1775, el viatger britànic Henry Swinburne afirmava que, a la regió de Reus, “el millor vi per beure és el que es cull a les muntanyes dels cartoixans”.

ACADÈMIA DC

Curs online
d’Instagram

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable

Curs online
d’Openshot

Curs online d'iniciació a la fotografia digital

Curs online d'iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online de Darktable

Curs online d'Openshot

Curs online d'Instagram

Gratuït

Curs online d'Adobe Premiere

Novetat