fbpx

Festa de Sant Cristòfor

Sant Cristòfor és el patró de viatgers i automobilistes, la seva persona ha estat venerada a Catalunya durant segles. La seva festa és el 10 de juliol i en aquesta ocasió, per descomptat, se celebra una petita festa.

Autora del text i fotografies del post: Raphaela Woerle  (@abseitsderramblas)

Explica la llegenda que Sant Cristóbal ve a Barcelona tots els anys aquest dia. Acompanyat pel Nen Jesús, que porta sobre les seves espatlles. El seu camí va des del port per les Rambles fins que misteriosament desapareix a la meitat del carrer. Aquells que tinguin la sort de trobar-se amb ell i amb el Nen Jesús tindran sort durant tot l’any que ve i no patiran una mort violenta.

Al carrer de Regomir de Barcelona hi ha una petita capella dedicada a Sant Cristòfor. Està una mica amagada i pot ser fàcilment passada per alt, especialment perquè el portal no sempre està obert i l’altar roman ocult als ulls de la gent que passa. La capella data del segle XV i va ser construïda en una antiga torre defensiva de la muralla romana. La petita capella va adquirir el seu aspecte actual en estil neogòtic durant una renovació a la fi del segle XIX.

Com la capella està situada en aquest carrer estret del barri antic barceloní, la missa anual se celebrava allí. Per a crear un ambient digne, els residents van decorar els seus balcons. En el mateix carrer es van instal·lar llocs de venda de brioixeria i dolços.

Aquests llocs van existir fins a 1906, quan els automobilistes van declarar a Sant Cristòfor el seu sant patró i van utilitzar tot l´espai dins del carreró quan van començar a passar els seus vehicles per la capella. Amb l’arribada de l’automòbil, es va començar a celebrar aquest día d´una manera especial. Un sacerdot va començar a beneir els vehicles el dia de Sant Cristòfor per a continuar el seu viatge sota la protecció del sant patró dels viatgers.

Al 1907, es van beneir fins a 10 cotxes i els artistes Santiago Rusiñol, Ramón Casas i Miquel Utrillo es van asseure en un d’aquests cotxes. Aquest costum encara existeix avui dia. Per a assegurar un bon viatge sota la protecció de Sant Cristòfor, un sacerdot beneeix els cotxes, motocicletes, bicicletes i altres vehicles amb aigua beneïda en aquest dia. Els vehicles serpentegen un a un per l’estret carreró, passant per la petita capella i el sacerdot que els dóna la benedicció. Com a record, els conductors reben una placa. En aquesta desfilada de vehicles, la majoria son cotxes clàssics i els conductors moltes vegades es vesteixen de la época del seu cotxe. Es mereix la pena buscar-se un lloc a prop de la capella per veure la benedicció de prop. 

Esdeveniments similars tenen lloc en altres parts de Catalunya, com Vilafranca del Penedès o Premià de Mar.

ACADÈMIA DC

Curs online
d’Instagram

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable

Curs online
d’Openshot