fbpx

Festa del Timbaler del Bruc 2019

El primer cap de setmana de juny està dedicat en Bruc al seu famós fill, el timbaler de Bruc i a la commemoració de la batalla prop de la ciutat el juny de 1808, enmig de la guerra contra les tropes franceses de Napoleó que dominaven el país.

Autora del text i fotografies del post: Raphaela Woerle  (@abseitsderramblas)

Abans de res un breu resum històric com a introducció. El juny de 1808, als peus de Montserrat, es produeix una batalla entre les tropes franceses i les associacions de voluntaris catalans, compostes principalment per mercenaris suïssos i catalans dels voltants que s’ofereixen com a voluntaris. Els francesos eren molt més nombrosos quan es van enfrontar les tropes, però les associacions de
voluntaris van aconseguir guanyar. Segons la llegenda, el timbaler de Bruc va exercir un paper gens menyspreable en aquesta victòria. Per a guanyar un avantatge tàctic i aparèixer davant els francesos com més soldats dels quals realment hi havia en el costat català, el timbaler es va situar estratègicament en les faldilles de Montserrat, que van reproduir els seus tambors de forma repetida.

Es diu que el timbaler era un jove anomenat Isidre Lluçà i Casanoves, natural de Santpedor. Encara que hi ha proves que va haver-hi un soldat català d’aquest nom, que va venir de Santpedor i va participar en la Batalla de Bruc, avui dia és difícil saber si la seva percussió es va dur a terme realment o si es va tractar simplement d’una posterior transfiguració i creació de llegendes, la qual cosa hauria de posar en relleu l’heroisme de les tropes catalanes.

L’acte i el timbaler es commemoren en la Festa del Timbaler, en la qual els organitzadors insisteixen que no és la batalla i la guerra el que ha de ser el centre d’atenció, sinó les celebracions s´ha de veure com a símbol de germanor i cohesió entre les persones i la importància de pau.

Durant un cap de setmana, el poble tornarà a l’any 1808 per a aquest esdeveniment. La Fira de la Guerra del Francès, erigida a l’estil d’un mercat de 1808, és el principal programa culinari. El cor del cap de setmana, no obstant això, és la recreació dels esdeveniments històrics, als quals els veïns es vesteixen a l’estil de l’època i els grups i associacions de recreació històrica es desplacen fins i tot des de França per a representar a l’exèrcit de soldats de la forma més fidel possible, amb uniformes històrics i l’equipament adequat.

El dissabte, els actes comencen amb la instal·lació del campament de l’exèrcit francès, el mercat obre els seus llocs i a la tarda el monument del timbaler és escenari d’un homenatge amb els trets dels trabucaires i la col·locació d’una corona de flors. A la tarda, colles de percussió passejaran pels carrers de Bruc per a animar l’ambient i retre homenatge al seu company, el timbaler.

El diumenge al matí, els trabucaires recorren de nou els carrers, anunciant el dia amb els seus trets. Darrere l’altre homenatge amb la participació de tots els grups i associacions en el monument al tamboriner, la desfilada es desplaça pels carrers. En una combinació d’escenes teatrals que conten la història de la batalla i la recreació de les batalles entre les tropes franceses i la població autòctona, els espectadors són transportats directament als esdeveniments de juny de 1808. El timbaler és, per descomptat, el protagonista que toca el seu tambor i porta a la seva gent a la victòria. Des de la seva primera versió l’any 2000, la festa s’ha fet cada vegada més popular.

 

El programa actual es pot consultar en la pàgina web oficial de l’Ajuntament.

http://www.bruc.cat/el-bruc/fires-i-festes/festa-el-timbaler.html

ACADÈMIA DC

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable

Curs online
d’Openshot