fbpx

La Festa Major de Gràcia

Cada 15 d’agost es dóna el tret de sortida a una de les festes i tradicions més populars de la ciutat de Barcelona: les Festes de Gràcia.

Autora del text i fotografies del post: Raphaela Woerle  (@abseitsderramblas)

La festa major de Gràcia és un dels moments culminants de l’estiu a Barcelona. L’antic municipi i actual barri de Gràcia es vesteix amb un vestit de colors, ja que
gairebé tots els carrers del barri estan decorats de manera festiva pels seus veïns.

Les decoracions són artesanals i es realitzen durant tot l’any. Per descomptat en secret, perquè els veïns del
carrer veí no s’adonin de la idea que s’ha desenvolupat, ja que la decoració és un concurs i el carrer més bonic i més ben decorat guanyarà.

La festa major va ser esmentada per primera vegada l’any 1817. No va ser fins que Gràcia va passar de ser un poble a una petita ciutat, on es van establir la indústria i l’artesania, i amb elles, els treballadors i els comerciants, que la festa es va establir com un element permanent.

Les diferents associacions de treballadors, l’Ateneu i la Societat de Ball van ser els impulsors d’aquesta festa anual, que des del principi va tenir un caràcter més secular i no va ser un esdeveniment religiós.

L’element destacat i protagonista són els carrers decorats. Hi ha tres blocs temàtics sota els quals es poden resumir els diferents motius decoratius: la crítica sociopolítica, l’exotisme i la història local. Fins i tot durant el franquisme, la decoració va poder expressar algunes crítiques ocultes al règim.

Cada any, els 10 carrers més bonics, sota el criteri d’un jurat, reben premis i reconeixements.
Malgrat l’afluència de visitants estrangers, el festival ha conservat el seu caràcter de veïnatge.

Els actes festius varien any rere any, però sempre hi ha la lectura del pregó, el concurs de carrers i places decorades, molta música en directe, la diada castellera, correfocs, esdeveniments gastronòmics i cinema a la fresca. Pots consultar la programació del 2019 aquí.

ACADÈMIA DC

Curs online
d’Instagram

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable

Curs online
d’Openshot

Curs online d'iniciació a la fotografia digital

Curs online d'iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online de Darktable

Curs online d'Openshot

Curs online d'Instagram

Gratuït

Curs online d'Adobe Premiere

Novetat