fbpx

De Ruta per l’Alt Berguedà i el Parc Natural del Cadí-Moixeró

Com a “carta de presentació” al present bloc proposo una ruta de descoberta
per cinc indrets de l’Alt Berguedà -una de les meves comarques catalanes
preferides- que combina natura amb patrimoni cultural.
És una ruta pensada inicialment per fer en 2 dies amb calma, tot i que durant
l’època en què hi ha més hores de llum i si us lleveu ben d’hora ben d’hora, és
també factible fer-la en un sol dia.

Bé, comencem amb la ruta,

 

Text i fotografies: @viatgesp

1- SANT LLORENÇ PROP BAGÀ

Sant Llorenç prop Bagà, situat als afores de Guardiola de Berguedà, és un dels grans monestirs romànics del Berguedà, tot i que una part important de les antigues dependències del conjunt monàstic ha desaparegut, o bé només queden restes testimonials com poden ser les del claustre. L’estructura del temple és força original i complexa, amb una cripta i tres naus, part de les quals tenen 2 nivells; una estructura que va ser recuperada a partir de mitjan dels anys 80 del s. XX, quan el monestir va ser objecte d’una important i ambiciosa restauració arquitectònica, que va anar acompanyada de treballs de recerca arqueològica.

Horaris de visita: Dissabtes, diumenges i festius. Tot l’any, a les 10, 11 i 12 h.

2- BAGÀ

Bagà és una vila que ja apareix documentada l’any 839 i que conserva un interessant nucli medieval, sorgit a partir del s. XIII, quan el baró Galceran (IV) de Pinós va donar un fort impuls a la vila, afavorint l’arribada de nous pobladors amb la concessió de franqueses i privilegis fiscals. Cal dedicar-hi una bona estona a passejar tranquil·lament pel nucli antic de Bagà, perquè són nombrosos els testimonis del seu brillant passat medieval: la bonica Plaça porxada de Galceran de Pinós, l’església de Sant Esteve, d’estil romànic i gòtic, el Palau dels Pinós, el Pont medieval de la Vila, i restes de les antigues muralles.
Així mateix cal fer esment del patrimoni immaterial de Bagà, perquè la festa de la Fia-faia, que es celebra el 24 de desembre, és Patrimoni de la Humanitat com a part integrant del bé “Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus”, títol que la UNESCO hauria d’esmenar, perquè òbviament el 24 de desembre no és pas estiu.
3- ADOU DEL BASTARENY

L’Adou del Bastareny és una espectacular surgència ubicada als peus de la Serra del Cadí, essent l’aqüífer més important d’aquesta serra prepirinenca. És en aquest indret on neix el riu Bastareny, que també ens regala un bonic salt d’aigua pocs metres després d’emergir a la superfície.
L’Adou del Bastareny està situada a uns 6 quilòmetres al nord-oest de Bagà, ja dins del Parc natural del Cadí-Moixeró, i és possible arribar-hi amb cotxe fins a només 5 minuts a peu d’aquest bonic paratge, perquè la pista és apta per a turismes. De totes maneres, si disposeu de temps suficient, és molt recomanable fer almenys la meitat del recorregut des de Bagà a peu, de manera que podreu gaudir millor del paisatge.
4 – FAGEDA DE MILLARÈS

La Fageda de Millarès és un altre bonic paratge situat també dins del Parc natural del Cadí-Moixeró. És un indret ideal per a passejar gaudint del silenci, i alhora estar atents per si podeu sorprendre algun isard, que acostumen a deixar-se veure per aquest sector del Parc natural.
L’accés a la Fageda de Millarès és des del quilòmetre 7,5 de la carretera del Coll de Pal (Ctra. BV-4024), just en un revolt a l’esquerra. En aquest punt a mà dreta hi ha una petita esplanada i surt una pista. El cotxe s’aparca aquí, i cal continuar a peu per la pista durant uns 10 minuts, fins a arribar a la fageda.
5 – MIRADOR DELS ORRIS

Aquest sector del Parc natural del Cadí-Moixeró amaga més sorpreses, perquè a molt pocs quilòmetres de la Fageda de Millarès i on hi trobareu el Mirador dels Orris, situat en una gran balconada natural amb grans vistes a la Tosa d’Alp, la serra del Moixeró, la serra del Cadí, el Pedraforca i la serra d’Ensija
L’accés al mirador dels Orris és des del quilòmetre 14,2 de la carretera del Coll de Pal (BV-4024). En aquest punt a mà esquerra hi ha un aparcament de terra i surt una pista forestal que cal seguir 1 km fins a arribar al mirador dels Orris. Recomano fer aquesta pista forestal a peu, perquè el seu estat no és gaire bo per a turismes. Finalitzo aquesta entrada amb alguns enllaços que he publicat de l’Alt Berguedà al meu blog personal: – Ruta medieval i paleontològica per l’Alt Berguedà https://www.viatgespedraforca.cat/2015/11/alt-bergueda-medieval-paleontologia.html – L’art romànic a l’Alt Berguedà https://www.viatgespedraforca.cat/2012/06/el-romanic-al-bergueda-i-lalt-bergueda.html – Peguera i la Serra d’Ensija, un tresor de l’Alt Berguedà https://www.viatgespedraforca.cat/2014/02/peguera-i-la-serra-densija-un-petit.html

ACADÈMIA DC

Curs online
d’Instagram

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable

Curs online
d’Openshot

Curs online d'iniciació a la fotografia digital

Curs online d'iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online de Darktable

Curs online d'Openshot

Curs online d'Instagram

Gratuït

Curs online d'Adobe Premiere

Novetat