fbpx

Sant Jordi a Montblanc

Autora del text i fotografies del post: Lolajns (@Lolajns)

Llibres i roses, somriures i petons, música i representacions teatrals. Els carrers d’arreu de Catalunya s’omplen de gom a gom per compartir un dels grans dies de l’any.

És 23 d’abril i celebrem la Diada de Sant Jordi.

Rememorem la llegenda del drac, felicitem a tots els Jordis i les Jordines o Georgines, recordem el Patró de Catalunya, gaudim del nostre dia dels enamorats i enaltim la cultura perquè també és el dia mundial del llibre (declarat així per la UNESCO el 1995).
Orígens
La figura de Sant Jordi però, no és exclusiva de Catalunya. La història presenta múltiples variacions i forma part de la mitologia popular i el calendari de celebracions de mitja Europa. Són molts els països en què es venera aquesta figura i, a Catalunya, no fou fins el 1456 que va ésser efectiva aquesta festivitat declarant-se a Sant Jordi com el patró oficial.
Montblanc
“Sant Jordi, cavaller i màrtir, és l’heroi d’una gran gesta cavalleresca, que la veu popular universal situa a les terres allunyades i llegendàries de la Capadòcia, però que la tradició catalana creu esdevinguda als voltants de la vila de Montblanc” – Costumari Català de Joan Amades. Per això, cada any, desde 1987, i gràcies a la iniciativa de l’associació de la Llegenda de Sant Jordi, la població sent orgull d’aquesta manifestació i reviu amb passió una història que ha traspassat fronteres.
El poble

Montblanc és una població medieval de la comarca de la Conca de Barberà, provincia de Tarragona.
Es caracteritza per ser una de las viles medievals millor conservades de Catalunya i declarada el 26 de setembre de 1947 Conjunt Monumental i Artístic.

Montblanc és doncs, l’escenari perfecte per a reproduir la llegenda. Les seves impressionants muralles que envolten la vila i el bon estat de conservació del casc antic, aconsegueix que la recreació sigui tot un èxit. La transportació a l’època medieval és immediata.

La muralla

La muralla és un dels elements més característics de la vila.

És per això que mereix una menció especial en aquest post.

L’Ajuntament ofereix la possibilitat de visitar la muralla amb guia. Aquesta activitat combina una explicació històrica complementada amb panells informatius que pengen dels interiors de les diferents torres, mentre es disfruta de les vistes privilegiades del poble.

El portal de Sant Jordi és un dels millors conservats de tota la muralla, i és que en part s’ha conservat en tan bon estat perquè antigament es varen construir cases aprofitant l’estructura i els murs d’aquesta. Fins i tot, avui dia, algunes de les torres són encara habitatges.

D’altra banda i poc a poc, l’Ajuntament va adquirint les cases que resten construïdes per, posteriorment, derribar-les i adaptar-les com a conjunt museístic.

Sant Jordi i la setmana medieval
El 23 d’abril, a Montblanc, es celebra Sant Jordi com arreu del territori, però, a més és punt de partida de la setmana medieval que s’allarga fins el 5 de maig. Una festa de renom i múltiples reconeixements: Festa d’Interès Turístic per la Generalitat i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà (1993) i per l’Estat espanyol (1997), entre altres premis. És per això que en aquesta ocasió no se’ns acut millor manera de celebrar aquesta gran diada. Us proposem fer un viatge en el temps, viure un Sant Jordi diferent i presenciar aquest espectacle apte per a totes les edats a la ciutat on es diu que varen succeir aquests esdeveniments.
Elecció dels personatges
Cada any, abans de donar inici a les festes, l’entitat organitzadora celebra la gala d’elecció dels protagonistes encarregats de representar de forma fidel la llegenda al llarg dels diferents actes programats. Aquest any, en Ramon Solanes interpreta la figura del cavaller i la Míriam Ortín farà el paper de princesa, d’entre dos candidats i set candidates.
Actes i activitats
El millor que un pot fer per no perdre cap detall d’aquesta gran, completa i llarga festa és descarregar-se el programa i decidir en funció dels interessos de cadascú. Les opcions són moltes i molt variades. En veiem algunes:
  • Representació de la Llegenda de Sant Jordi: És l’acte més emblemàtic i es celebra amb les muralles de fons, projectant-s’hi un mapping.
  • Mercat Medieval: Format per unes 130 parades dedicades a la venta de productes artesans. Es distribueix al llarg dels diferents carrers i places.
  • Dracum Nocte: Un dels espectacles més esperats. Explosió de llums, foc i so que expliquen la història del drac i l’origen del mal.
  • Lliurament de la Rosa: representació teatral.
  • Truma: Competició popular en forma de cursa de cavalls.
Baixa’t el programa
La festa presenta moltes altres opcions com mostres i tast de vins (DO Conca de Barberà), representacions teatrals i concursos per tota la família. Tots els detalls es troben al web: www.setmanamedieval.cat/
Feliç Diada a tothom!