fbpx

XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs a Rubí

La Federació Catalana dels Tres Tombs va triar la localitat de Rubí al Vallès Occidental, com a seu de la XXII Trobada Nacional dels Tres Tombs 2019, coincidint amb el 160è aniversari de la Societat Sant Antoni Abat de Rubí, entitat organitzadora de la Festa dels Tres Tombs, una de les més arrelades a la ciutat.

Autora del text i fotografies del post: Maria Rosa Ferré (@mariarosafg)

Aquest és un dels motius perquè els Tres Tombs de la localitat hagin canviat enguany la seva data de celebració que sempre té lloc el mes de gener, per fer-la coincidir amb la Trobada Nacional.

Per tant, aquest any serà Rubí qui obrirà i tancarà una de les festes més tradicionals a Catalunya i considerada la Festa Major dels Tres tombs.

A la Capital dels Tres Tombs 2019 s’hi preveu l’assistència de més de 90 municipis de tot Catalunya associats a la Federació Catalana dels Tres Tombs.

El pregó, va marcar l’inici de temporada dels Tres Tombs i es va llegir el dia 10 de gener a El Celler de Rubí. La lectura va anar a càrrec de Montserrat Comellas.

En aquesta trobada Nacional, el banderer serà el senyor Manel Acebedo i les cordonistes seran les joves Maria Josep Boix i Sandra Martínez.

Precisament per facilitar la logística dels participants, en aquesta ocasió l’inici i final del recorregut tindrà lloc a la masia de Can Serra, igual que l’esmorzar del traginer.

Programa

Dia 3 de maig de 2019

 • Celebració de l’Eucaristia en honor a Sant Antoni Abat

Dia 4 de maig de 2019

 • Plantada de la bandera
 • Visita al Museu
 • Benvinguda als assistents, cercavila i recepció a l’Ajuntament
 • Concert i ball de societat amb l’orquestra Selvatana

Dia 5 de maig de 2019

 • Esmorzar del traginer
 • Petita fira d’alimentació
 • Sortida de la rua
 • Benedicció dels Tres Tombs
 • Fotografia institucional
 • Dinar de germanor
 • Actuació de “tres dives i tres tenors”

Història dels Tres Tombs

Els Tres Tombs, és una de les festes més tradicionals de Catalunya

Els traginers volen conservar el seu amor pels animals, carros, guarniments, estàndards, eines de pagès i tot el que envolta al seu ofici, embellint els seus carros, guarniments i els cavalls.

La historia dels Tres tombs es remunta al segle XV en que se celebraven el dia 17 de gener en honor a Sant Antoni patró dels animals de peu rodó. Aquella festa religiosa per venerar el Sant va adoptar el nom de Tres Tombs, els quals donaven tres tombs al voltant de l’església on es beneïen els cavalls.

La llegenda diu que el primer tomb era per demanar protecció, el segon tomb era per demanar una bona collita i el tercer era per fer fugir als dimonis.

La Federació Catalana dels Tres Tombs

A mitjans de la dècada dels 90 s’inicia l’època daurada dels Tres Tombs i és a partir d’aquí, en que es veu la necessitat de crear una Federació.

A  l’any 1996 diverses Associacions de traginers acorden crear la Federació, la qual es constituirà definitivament el 12 d’abril del 1997.

El primer president va ser Simeó Sendra fins l’any 2005 que el va substituir Marta Font fins l’any 2009 i agafarà el relleu la Tània Guasch fins el juny del 2018. Actualment el president es l’Andreu Bernadàs, el qual ja ha deixat constància dels se4us propers objectius: renovació generacional, visibilitat mediàtica, creació de protocols festius, recuperació dels cavalls en l’economia de proximitat, relació amb altres expressions festives, etcètera.

La Federació neix amb la necessitat de promoure i vetllar per la continuïtat de la Festa tradicional dels Tres Tombs.

La Federació realitza un calendari  de butxaca gratuït on es detallen totes les festes anuals i un altre de major tamany que es posa a la venda.

La temporada s’inaugura oficialment amb el Pregó, que és realitza a la ciutat amfitriona de la Trobada. La Trobada Nacional serà l’encarregada de tancar la temporada traginera de Catalunya que enguany li pertocarà a Rubí. En total aquest 2019 es faran 88 Festes dels Tres Tombs, de gener a octubre.

Rubí, Vallès Occidental

Rubí és un municipi de la província de Barcelona, situat a la comarca del Vallès Occidental.

Es troba a la vall de la riera de Rubí i limita al nord amb Terrassa, a l’est amb Sant Quirze del Vallès a l’oest amb Castellbisbal i Ullastrell, i al sud amb Sant Cugat del Vallès. Actualment hi ha censats 76. 423 habitants .

ACADÈMIA DC

Curs online iniciació a la fotografia digital

Curs online iniciació al vídeo digital

Curs online intermedi de fotografia digital

Curs online
de Darktable